Čokoladi se nima smisla upirati – posebej v hladnejših dneh. Obstaja še en dober razlog, zakaj ne. Čokolada vsebuje feniletilamin, ki ga zaradi svoje spodbujanja empatije in dobre volje imenujejo tudi “molekula ljubezni”.

Sestavine:
500 g moke
75g kakava
ščep pecilnega praška
ščep soli
7 jajc
500g temne čokolade
100g toplotno stabilne čokolade
225g masla
262g mletega sladkorja
malo vaniljine esence
Sladkor v prahu za posip

3/4 čokolade in maslo segrejemo na 45 stopinj Celzija. Vmešamo vaniljino esenco in pustimo, da se zmes malo ohladi. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in kakav. Dodamo ščepec soli in vse sestavine dobro premešamo. Prihranjeno čokolado narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v suhe sestavine. Jajca skupaj s sladkorjem z električnim mešalnikom stepemo v fino kremo. V kremo vmešamo čokoladno-masleno zmes, nato pa dodamo še mešanico suhih sestavin in nežno, a dobro premešamo, da dobimo enotno testo. Testo za razpokančke za pol ure shranimo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorju v prahu in položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Razpokančke pečemo deset minut na 160 stopinj Celzija.

Advertisements