Z ginekologinjo prim. Darijo Strah, dr. med. smo se pogovarjali, kakšno tveganje predstavljajo HP virusi in kakšna je najboljša preventiva pred njimi.


Kaj so pravzaprav HP virusi?

Humani papiloma virusi – HPV so skupina več kot 200 različnih DNA virusov, ki se večinoma prenašajo spolno in tako se z njimi okuži skoraj vsaka druga ženska in seveda tudi moški. Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih.

 

In kaj povzročajo?

Okužba poteka brez znakov in ne povzroča začetnih težav in pravzaprav ne vemo, kdaj virus skozi majhno rano v sluznici prodre v naše telo. Pri večini okužba spontano mine, a 10% okuženih z leti razvije pozne posledice kot so predrakave in rakave bolezni materničnega vratu, penisa, zadnjika, zunanjega spolovila, grla ter genitalnih bradavic.

 


darija_strah12Kakšna je možna preventiva?

Spolno prenosljive bolezni so v porastu tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Najučinkovitejše preprečevanje okužbe je cepljenje. Je varno in učinkovito. Raziskave so že dokazale znatno manjši delež mlajše populacije, ki se je okužila z enim ali več tipov HPV ravno zaradi protiteles, ki so se razvila po cepljenju. Protitelesa so učinkovita obramba telesa, ko prvič pride v stik z virusom in okužba se v visokem odstotku prepreči. HPV cepivo je odobreno v 129 državah, 60 držav, med njimi tudi Slovenija, je cepljenje uvrstilo v nacionalni program. Konec leta 2015 je bilo po svetu uporabljeno več kot 205 milijonov doz cepiva. Od uvedbe cepljenja po posameznih državah se je pogostnost okužbe s HPV 16 in 18 močno zmanjšala. Učinkovitost cepljenja pri nastanku predrakavih sprememb na materničnem je najboljša, če se cepi dekle pred 17 letom, saj zmanjša nastanek bolezni za 75%. Številne države, npr. Avstralija, Kanada in Avstrija so že uveljavile cepljenje tako deklic kot fantov z namenom, da se HPV virusi v celotni populaciji čim bolj izkoreninijo.

 

Kako pa je s precepljenostjo pri nas?

Izračuni kažejo, da bi lahko popolnoma izkoreninili genitalne bradavice, predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu, če bi se cepilo 80 % vseh deklic. A delež cepljenih šestošolk v Sloveniji se komaj približuje 44%, vidne so razlike med posameznimi deli. Najnižja je precepljenost v Ljubljani, manj kot 28%, kljub dejstvu, da za cepivo ni potrebno plačati iz lastnega žepa. Drugod po Evropi je delež cepljenih veliko višji.

 

Zakaj je temu tako?

Vzroki za nizko precepljenost v Sloveniji niso raziskani. Dejstvo, da je okužba s HPV virusi spolno prenosljiva bolezen, ki pa je izredno razširjena, bega številne ljudi in po krivici stigmatizira tiste, ki jim okužbo dokažemo. Družba bi morala razviti pozitiven odnos do preprečevanja okužbe, ki lahko povzroči kar nekaj oblik raka, in sicer tako pri ženskah kot moških.

 

Primarij Darija Strah, dr. med. je vodja diagnostičnega centra Strah – prijazne ginekološke ambulante (www.strah.si). Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na Kings College Hospital School v Londonu. Za seboj ima dolgoletno prakso s področja ginekologije in porodničarstva, s sodelovanjem pri številnih raziskavah in pisanjem strokovnih člankov, pa si je pridobila ugled tudi v mednarodni strokovni javnosti.

 

Advertisements