Najboljše preprečevaje bolečih menstruacij je uvedba hormonske kontracepcije. Ker hormonska kontracepcija s svojim delovanjem na telo povzroči, da jajčnika ne delujeta in ne proizvajata lastnih spolnih hormonov, so krvavitve, ki jih imamo ob uporabi denimo vaginalnega obročka (NuvaRing) ali kontracepcijskih tabletk, zelo blage in malo ali celo nič boleče. Take krvavitve trajajo tudi manj časa, predvsem pa ne krvavimo obilno in s krči. Priporočam obisk ginekologa, saj je osnovni namen kontracepcijskega svetovanja ravno ugotoviti, kakšne vrste so primerne za posameznico.
Če ne uporabljamo hormonske kontracepcije, ginekologi, splošni zdravniki ali pediatri svetujemo uvedbo katerega od protivnetnih in protibolečinskih zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov. Nekateri se dobijo tudi brez recepta. Aspirin ni primeren. Ob manjših bolečinah zadošča že paracetamol. Pomembno pa je, da zdravilo vzamemo, preden nas začne boleti. Nikoli ne smemo čakati, da se telo razboli, saj potem potrebuje zdravilo bodisi veliko več časa ali pa veliko večjo dozo. V času bolečin lahko zvečer spijemo toplo mleko z žlico medu. Vedno pazimo, da smo pravilno in dovolj oblečene v času menstruacije in da s podhlajevanjem telesa ne izzovemo še večjih bolečin.

 

Primarij Darija Strah, dr. med. je vodja diagnostičnega centra Strah – prijazne ginekološke ambulante (www.strah.si). Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na Kings College Hospital School v Londonu. Za seboj ima dolgoletno prakso s področja ginekologije in porodničarstva, s sodelovanjem pri številnih raziskavah in pisanjem strokovnih člankov, pa si je pridobila ugled tudi v mednarodni strokovni javnosti.

Advertisements