Sem 15letno dekle, in imam fanta že pol leta. Spolnih odnosov še nisva imela, jih pa pričakujeva kar kmalu. Zanima me, če sem spolno že dovolj zrela za spolne odnose? Ali je kondom zanesljiva zaščita?

 

Drago dekletce!

Vesela sem, da kljub mladosti odgovorno razmišljaš o zaščiti pred zanositvijo. Če imaš že redne menstuacije, to pomeni skoraj vsak mesec, si očitno biološko že zrela in bi lahko tudi nepričakovano zanosila. Seveda pa je socialna, družbeno sprejemljiva meja za spolne odnose, ko lahko samostojno skrbiš zase in bi lahko poskrbela tudi za otroka, ko pride do zanositve.

Pri prvem spolnem odnosu naj bo fant nežen in pazljiv s teboj, da ti ne ostane v neprijetnem spominu.

Opozarjam pa na res varno zaščito! Kondom, če ga bosta uporabljala zares REDNO in VSAKIČ brez izjeme, je visoko zanesljiv in varuje tudi pred spolno prenosljivim boleznim. Meja 15 let je nekoliko prenizka, da ti predpišemo tabletke ali vaginalni obroček, vendar bi bilo ob starosti 16 let to že možno. Pazljivo in še enkrat pazljivo, če se bosta podala v svojo intimnost brez posledic.

 

Primarij Darija Strah, dr. med. je vodja diagnostičnega centra Strah – prijazne ginekološke ambulante (www.strah.si). Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na Kings College Hospital School v Londonu. Za seboj ima dolgoletno prakso s področja ginekologije in porodničarstva, s sodelovanjem pri številnih raziskavah in pisanjem strokovnih člankov, pa si je pridobila ugled tudi v mednarodni strokovni javnosti.

Advertisements