1. Kaj je HPV?

Humani papilloma virus (HPV) je ime za družino virusov, ki lahko okužijo kožo in različne sluznice: usta, žrelo, maternični vrat, zadnjično odprtino. Okužijo se tako ženske, kot tudi moški. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Nezdravljene okužbe s HPV lahko povzročijo razvoj raka materničnega vratu.

  1. Kako pogoste so okužbe s HPV?

Okužba s HPV je ena najbolj pogosto spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najbolj pogosta pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

Običajno posameznik ne ve, da je okužen z HPV, saj okužba poteka brez kliničnih znakov. Nekateri tipi HPV povzročijo nastanek bradavic. Kar 99% raka materničnega vratu nastane kot posledica nezdravljene okužbe z visoko rizičnim tipom HPV (vir: mag. Irena Kirar Fazarinc, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva).

 

  1. Kaj pomenijo različni tipi HPV?

Obstaja preko 100 različnih tipov HPV, kar 40 podvrst lahko okuži področje splovil. Nekateri visoko rizični tipi HPV lahko povzorčijo celične spremembe, ki lahko vodijo do razvoja raka materničnega vratu. Okužba z ostalimi tipi HPV lahko povzroči genitalne bradavice (spremembe na področju spolovil) kožne bradavice, rak nožnice, zunanjega splovila, rak zadnjika, rak penisa, rak vratu in glave,  papilomske tumorje glasilk in žrela.

  1. Zakaj je priporočljivo cepljenje proti okužbi z najpogostejšimi HPV virusi?

Cepljenje je pomembno, ker učinkovito prepreči okužbo z HPV tipi, ki so prisotni v cepivu.

  1.  Kako deluje cepivo?

Cepivo povzroči tvorbo protiteles proti HPV 6, 11, 16 in 18 pri skoraj 100 odstotkih žensk, ki še niso bile okužene s temi genotipi HPV. Cepivo ne more pozdraviti že prisotne okužbe, prav tako ne more ozdraviti že prisotnih bolezni, ki jih HPV povzročajo.  Zato je uspešno zaščito pomembno cepljenje z vsemi tremi odmerki cepiva pred eventuelno okužbo. Popolna zaščita je dosežena že mesec dni po prejetju tretjega odmerka cepiva. Zamik drugega ali tretjega odmerka cepiva, npr. zaradi resnejšega prehlada ali povišane telesne temperature, za mesec ali dva, ne zmanjša učinkovitosti cepljenja.

  1. Ali bo čez nekaj let potrebno ponovno cepljenje?

Raziskave kažejo, da HPV cepivo zagotavlja učinkovito zaščito za obdobje najmanj 6 let po zaključku cepljenja s tremi dozami. Ni podatkov o zanesljivosti zaščite po izteku tega časa.

Vir: Inštitut za javno zdravje

Advertisements