1. Kaj je HPV?
Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Obstaja več kot 200 različnih genotipov HPV. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.
2. Kako pogoste so okužbe s HPV?
Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.
3. Kakšni so znaki okužbe s HPV?
Ljudje okuženi s HPV večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje.
Human papillomaviruses isolated on white background
4. Ali se okužba s HPV lahko zdravi?
Za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice.
5. Kakšna je povezava med okužbo s HPV in rakom materničnega vratu?
Približno 45 genotipov HPV lahko povzroča manjše spremembe celic materničnega vratu, ki so navadno brez posledic. Približno 12 genotipov HPV, ki veljajo za visokorizične (onkogene), pa lahko povzroči take spremembe celic materničnega vratu, ki v redkih primerih pripeljejo do vznika raka materničnega vratu.
6. Kako pogost je rak materničnega vratu?
V Evropski uniji za rakom na materničnem vratu letno zboli okoli 34.000 žensk, 13.000 jih umre. Za razliko od številnih drugih rakov, za katerimi primarno zbolevajo starejši ljudje, se skoraj polovica primerov raka materničnega vratu pojavi pri ženskah med 35 in 55 letom starosti.
Rak materničnega vratu je še vedno, kljub nekaterim učinkovitim ukrepom, javno zdravstveni problem tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu je v letu 2016 za rakom materničnega vratu na novo zbolelo 121 žensk (11,6 obolelih na 100.000 žensk). V zadnjih letih zaradi te bolezni pri nas umre 30-40 žensk letno. Poleg tega se v Sloveniji na leto operativno zdravi preko 3000 žensk, pri katerih so bile odkrite predrakave spremembe, ki so posledica kronične okužbe z enim od rakotvornih HPV. Za rakom materničnega vratu najpogosteje obolevajo ženske po 50. letu starosti. Obolevnost je v nekaterih evropskih državah nižja (pod 10 obolelih letno na 100.000 žensk), vendar pa je zaradi uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu, smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.
5_3_IG.jpg
Advertisements